UX ve UI Nedir?

UX ve UI nedir sorusuna, temel olarak kullanıcıların sitenizi veya uygulamanızı kullanırken işlerini olabildiğince basit ve verimli bir şekilde halletmelerini sağlayan tasarım unsurları ve deneyimlerin genel adı şeklinde cevap verilebilir. Biz bu yazıda konunun daha çok web tasarım yönü üzerinde duracağız.

UI Nedir?

Sitenin kullanıcı ara yüzüdür. Site üzerinde kullanıcının gördüğü neredeyse her şey UI kapsamına girer. Tüm renkler, butonlar, simgeler ve diğer görsel unsurlar kullanıcı ara yüzü dâhilindedir. Bir sitenin UI tasarımı, kullanıcı deneyimi üzerindeki en önemli etkendir.
UX ve UI nedir
Web ortamında kullanıcılar velinimettir. Bu açıdan kullanıcı deneyimini hedefleyen UX ve UI konuları büyük önem arz eder.

Peki, Ya UX?

UX ise sitenizde gezinen kullanıcıların deneyimleridir. Kullanıcının sitenizi kullanırken hissettikleri,  yapmak istediği şeyi yapıp yapamadığı, sitede gezinirken kafa karışıklığı yaşayıp yaşamadığı, sitede kullanılan renk kombinasyonlarına tepkisi, site ara yüzünü karmaşık bulup bulmadığı gibi birçok durum UX kapsamındadır. Yani UX daha çok kullanıcının gördükleri değil hissettikleridir.  İşin soyut tarafıdır. Ayrıca UX, UI’yı kapsayan bir konudur.

UX ve UI İçin Öneriler

Bir web site tasarlarken aslında yapmanız gereken sitenizin mümkün olduğunca kullanışlı olması için çabalamaktır. Bir sitenin kullanışlı sayılması için hangi kıstaslar gereklidir? Bunun cevabını kendiniz bulabilirsiniz. Nasıl mı? Şu soruyu kendinize sorun: “İşlem yaptığım bir site tasarımı nasıl olmalıdır?” Empati yapın işte yahu. Öte yandan sizin için bazı öneriler de sıralamak istiyorum. Sitenizi tasarlarken aşağıdaki önerilere dikkat ederek kullanıcı memnuniyetinizi artırabilirsiniz:
  • Sitenizde kullanacağınız renkleri dikkatlice seçin. Uyumsuz renk kombinasyonu kullanıcılar üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır. Kullanılan renkler birbirini tamamlayan ve olumlu şeyler çağrıştıran renkler olmalıdır. Unutmayın ki renklerin insan psikolojisi üzerinde ciddi etkisi vardır.
  • Sitenizde kullandığınız yazı fontları ya tek tip olsun ya da yakın fontlardan oluşsun. Yazı stilleri de hakeza. Farklı yazı stilleri kullanacaksanız sitenizin genelinde kullanacağınız bir stil olsun ve her sayfada çoğunluk bu stilde olsun. Özel olarak vurgulamak istediğiniz kısımları çok uçuk stiller kullanmadan farklı yazı stilleri ile sunabilirsiniz. Fakat bunu düzgün yapmama ihtimaline karşı siz yine de tek tip stil kullanmaya özen gösterin. Bunun yanında her yazı stilinin farklı bir okunaklığı olduğu için göze hoş gelen, yormayan, okunaklı stiller kullanın.
  • Site tasarımınızda alt dizinler kullanmayı ihmal etmeyin. Sitenizle ilgili bütün bilgi ve işlem adımlarını tek sayfaya sığdırmaya kalkmayın. Bu kullanıcı için bir kafa karışıklığına neden olabilir. Bir menü çubuğu altında dizinler halinde sitenizi dizinlere ayırabilirsiniz. Bu, kullanıcıların istedikleri kısımları kolayca bulmalarını sağlayacaktır.
  • Sitenizdeki sayfalara gereksiz bilgi ve görsel öğelerle doldurmaktan kaçının. Sayfa içerikleri gereğinden fazla olmasın.
UX ve UI nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştığımız bu yazıda ayrıca web tasarımı yaparken bu iki kavramla ilgili birkaç öneride bulunduk. Biz, Theadam Yazılım ve Bilişim olarak müşterilerimize Web Tasarım hizmeti verirken yukarıda bahsettiğimiz konulara titizlikle riayet etmekteyiz. Bugüne kadar oluşturduğumuz web site tasarımlarını referanslarımızdan inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Required fields are marked *