Web Yazılımı Dilleri ve Özellikleri

Web yazılımı, bir web sitenin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan tüm teknik ve görsel kısımlarının genel adıdır. Web yazılımı dilleri ise bu teknik ve görsel kısımları inşa etmek için kullanılan programlama dilleridir. Her web sitesinin arka planında mutlaka bir yazılım dili vardır. Peki, web yazılımı için kullanılan başlıca diller hangileridir?

1. HTML

Aslında genel kanı HTML’nin bir programlama dili olmadığı yönündedir. Fakat biz web yazılımı dilleri ile çok yakın bir ilişkisi olan HTML’ye de kısaca değinmek istedik. Web Yazılımı Dilleri HTML bir işaretleme dilidir. Bu dili kullanarak web sitenizdeki görsel, metin ve videoların konumunu ayarlayabilirsiniz. HTML, tabiri caizse bir web sitenin iskeletini teşkil eder. Tarayıcılar HTML kodları okuyarak kodları görsel hale getirir ve biz anlamsız bir sürü harf ve işaretlerden oluşan bu kodları bir web sitesi olarak görürüz. HTML kodları yazılırken notepad, Visual Studio gibi ek araçlara ihtiyaç duyulmaz. Bilgisayarınızda metin belgesi oluşturabileceğiniz herhangi bir program ile de HTML kodları yazıp basit web siteler tasarlayabilirsiniz. HTML, bir alternatifi olmadığı için web yazılımı için olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

2. CSS

Tasarımını yaptığınız web sitenin kullanıcı tarafından görülen bütün unsurlarını CSS ile düzenlemeniz mümkündür. “İyi de HTML ile de web sitesi yapılabilir o zaman CSS’ye ne gerek var?” diye sorduysanız bir misal ile size açıklayayım. Sadece HTML ile oluşturulmuş bir web sitesi sizin sabah uyandığınızda, saç baş dağınık halinizdir. HTML yanında CSS ile tasarladığınız bir web site ise sizin duş aldıktan, saçınıza fön çektikten sonraki halinizdir. 🙂 Yani CSS ile sitenizi görsel olarak daha güzel hale getirebilirsiniz.

3. Javascript

Kendine has bir yazım düzeni olan javascript, bir betik dilidir. Bu dil ile HTML kodlarınızı değiştirebilir, web sitenizi CSS ile bile yapamadığınız özelliklerle zenginleştirebilirsiniz. Javascript sayesinde sitenizin kullanıcı etkileşimi ve kullanıcı deneyimi konusunda iyi bir performans göstermesini sağlayabilirsiniz. Çünkü javascript ile sitenizi hem görsel olarak etkileyici hale getirebilir, hem de sitenizi oldukça kullanışlı hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra javascript kullanıcılara ait tarayıcılarda yorumlanıp çalıştığı için tek başına güvenli bir dil olarak görülmez. Bu yüzden web tasarımı yaparken kişisel veriler söz konusu olacaksa javascript bu verilerin güvenliği için tek başına yeterli değildir. Eğer veri güvenliği konusunda endişeleriniz varsa sunucu tarafında çalışan dilleri kullanmanız gerekir. (PHP gibi)

4. PHP

PHP, web yazılımı dilleri içinde ayrı bir yere sahiptir. Web tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Oldukça güçlü ve bir o kadar da esnek bir dildir. Bu dil ile Web üzerinde yapmak istediklerinizin sınırı hayal gücünüze bağlıdır. PHP, açık kaynak kodlu bir dil olduğu için sürekli olarak geliştiriciler tarafından desteklenir ve güncel tutulur. Linux tabanlı olmasına rağmen sanal sunucular vasıtasıyla tüm sunucular üzerinde sorunsuz bir şekilde çalışır. Sunucuda yorumlanıp çalıştığı için veri güvenliği konusunda etkili bir dildir. PHP ile ilgili kaynak bulma konusunda zorluk çekmeniz için ek bir çaba sarf etmeniz gerekir. Açık kaynak kodludur demiştik ya hani. Bu, PHP dilinin herkes tarafından geliştirilebileceği ve PHP ile ilgili kaynakların çok fazla olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla PHP birçok açıdan sunduğu avantajlarla tercih edilebilir bir dil. Bu yazımızda web yazılımı dilleri ile ilgili bilgiler verdik. Daha sonra bu dillerden birkaç tanesini anlatmaya çalıştık. Ayrıca ifade etmek gerekir ki web yazılımı dilleri sadece yukarıdakilerden ibaret değildir. Yukarıda bahsettiklerimiz daha öne çıkan ve yaygın olan dillerdi. Bu dillere Python, Ruby, ASP, XML gibi birçok farklı dil eklenebilir.
İlgili Yazılar
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Required fields are marked *